Parmak Emme Alışkanlığına Nasıl Son Vermeliyim

Parmak Emme Alışkanlığına Nasıl Son Vermeliyim

Parmak emmek üst çeneye, yumuşak dokuya, damak kubbesine basınç uygular. Sonuç olarak da üst çene daralır, üst dişler öne doğru fırlar alt dişler ve alt çene geriye doğru itilir. Üst dişlerle alt dişler tam kapanmaz. Bu sorunlarda hastalarda hem estetik hem de konuşma, çiğneme, ısırma fonksiyonlarında olayın şiddetine göre ciddi sorunlara neden olur. Bunlar uzun süre kalıcı olursa yani tedavisiz bırakılırsa. Tedavi için cerrahi ameliyatlar, konuşma terapileri gibi uzun ve meşakkatli çözümlerle karşı karşıya kalabilirsiniz.

Yani eğer üst daimi dişler çıkmadan 6-7 yaşlarından önce bu alışkanlık terk edilebilirse problemler kendiliğinden düzelebilir ama daha sonra da devam eden parmak emme alışkanlığının vereceği zararların telafisi genelde ortodontik tedavilerle mümkün olabilmektedir.

parmak-emme-aliskanligi

Parmak Emme Nasıl Engellenebilir?

Daimi dişler çıktıktan sonra parmak emmek kesinlikle engellenmesi gereken bir davranıştır.

İkna edin; Çocuğunuza bunun yanlış olduğunu, kötü sonuçlar doğurabileceğini anlatın.

Parmağı meşgul edin; Parmak ağıza gittiği an onun uyarın ve parmağı meşgul edecek bir oyuncak, karalama, v.b bir faaliyet yaptırın.

Kontrol; Özellikle geceleri sık sık çocuğunuzu kontrol edin.

Sabırlı Olun; Kuralları koyun ve net olun asla parmak emmesi engellenen çocuğun sızlanmalarına mızmızlanmalarına huysuzluklarına yenilip alışkanlığı devam ettirmesine göz yummayın.

Yardım Alın; Eğer yukarıda anlattığım gibi siz ikna edemiyorsanız bir çocuk psikiyatrına danışabilirsiniz.

Ek çözümler; Tüm bu çabalarınızı sizin alacağınız ek önlemlerle artırabilirsiniz. Mesela geceleri eldiven takmak, acı oje sürmek, parmağını bir flaster ile bantlamak gibi basit önlemler alabilirsiniz.

Eğer tüm bunlara rağmen çocuğunuzun parmak emmesine mani olamıyorsanız. Bir ortodonti uzmanına muayene olup onun öneri ve tavsiyelerine göre hareket edebilirsiniz.

Ortodonti uzmanı çocuğunuzun ağız ölçüsünü alıp kişisel inisiyatifle çıkarılamayacak sabit dişe yapışan apareylerle çocuğun parmak emme alışkanlığını kırmaya çalışacaktır.

parmak-emme-nasil-engellenebilir

Bu ve bunun benzeri apareyler dişler üzerine yapıştırılmak suretiyle kontrolü hastaya bırakmaz ve hem parmak emmenin önüne geçmek suretiyle alışkanlığı ortadan kaldırır hem de dilin dişler arasına girmesini engelleyerek daimi dişlerin doğal sürme hareketini kolaylaştırarak parmak emme nedeniyle oluşmuş dişler arasında ki aralıkların yani açık kapanış probleminin düzeltilmesine yardımcı olur.

Detaylı Bilgi ve Randevu Talebiniz İçin