Diş Hekimliğinde Kullanılan İmplantlar Ve Özellikleri Mini İmplantlar

Diş Hekimliğinde Kullanılan İmplantlar Ve Özellikleri Mini İmplantlar

Dental implantlar, çene kemiğinin içine, üzerine veya mukozaya yerleştirilen ve dişin yerini tutması amaçlanan yapılardır.

İmplantlar yapıldıkları materyallere ve kullanıldıkları yere göre aşağıdaki gibi kabaca sınıflandırılabilirler;

 

Kullanıldıkları materyallere göre implantlar;

Metal ve Alaşımları

Titanyum ve Titanyum 6-alüminyum-4 vanadyum

Seramikler

Alüminyum oksit, Hidroksilapatit, Trikalsiyum fosfat

Karbonlar

Polikristal karbon, Karbon-silikon

Polimerler

Polimetilmetakrilat, Politetrafloroetilen, Polietilen

Yerleştirildikleri yere göre implantlar;

Endodontik implantlar (Stabilizatörler)

İntramukozal implantlar (İnsertler)

Subperiostal implantlar

Endostal (Endosseöz) implantlar

Bugün piyasada Dünyada 1400 e yakın, Türkiye?de Ankara implant piyasasında 300 civarında implant markası olduğu tahmin edilmektedir.  Hangi marka ya da hangi ülke yapımı implant en iyidir sorusu çok saçmadır implantı değerlendirmek için birçok faktör gereklidir.

Günümüzde çok sayıda firma tarafından sunulan implant sistemleri diş hekimlerinin seçim yapmalarını ve karar vermelerini zorlaştırmaktadır.

Günümüz şartlarında modern bir implant sisteminde mutlaka olması gereken bazı unsurlar vardır.

Bunlar sağlam bilimsel temellere dayanması, implant gövdesinin diş kökü veya silindir biçiminde, titanyumdan yapılmış, vida yivli yapıda olması, çeşitli boy/çaplarda olduğu gibi her türlü üst yapı seçeneğini sunması ve her duruma cevap veren protez parçaları olması vazgeçilmez özelliklerdir.

Bir sistemi güvenli hale getiren kriterlerin başında bilimsel olarak denenerek başarılı bulunmuş olması gelmektedir. Bunun olabilmesi için öncelikle, bir sistem geliştirildikten sonra, hücre kültürleri, hayvan deneyleri ve gönüllüler üzerinde araştırma merkezlerinde klinik deneylerinin yapılmış olması gerekir. Daha sonraki aşamada, söz konusu sistemin implantları çok merkezli klinik çalışmalar ile örneğin üniversite kliniklerinde değerlendirilmiş olmalıdır.

İmplantlar kullanılmaya başlandıkları ilk yıllarda blade (bıçak) veya içi boş silindir şeklinde üretilmiş, ancak gerek kemik içinde uygun olmayan kuvvet dağılımları, gerekse başarısızlık durumunda çok fazla miktarda kemik kaybına yol açmaları nedeniyle, yerlerini 1966?da Branemark tarafından kullanılmaya başlanan silindir şeklindeki veya konik kök biçiminde implantlara bırakmışlardır.

İmplantoloji tarihinde implant materyali olarak alüminyum oksitten, paslanmaz çeliğe kadar birçok malzeme denenmiştir. Modern titanyum implantlar ise ilk kez Branemark ve ark. tarafından geliştirilerek kullanılmıştır.

Titanyum bilindiği üzere hem dayanıklılık gibi mekanik gereklilikleri yerine getiren, hem de biyolojik uyumluğundan dolayı kemik içinde yabancı cisim reaksiyonuna neden olmayan ve osseointegrasyona uygun olan bir maddedir.

Vida yivleri olan implantların gerek primer stabilite, ki bu implant başarısını doğrudan etkileyen bir özelliktir, gerekse daha sonra gerçekleşen osseointegrasyon ve kemik içindeki kuvvet dağılımları açısından daha avantajlı olduğu bilinmektedir.

Bu nedenle implant dizaynında, yivli vidalar üzerine dayanan sistemlerin kullanılması önemlidir

Yapılan çalışmalarda, 10 mm?den kısa implantların daha kısa ömrülü olduğu, 13 mm?den uzun implantların da ilave bir yarar sağlamadığı bulunmuştur. Çalışmalar implantların üzerine gelen kuvvetlerin kole bölgesinde anlamlı biçimde yoğunlaştığını, kök ucu ve çevresinde önemli bir değer taşımadığını göstermiştir. Bu nedenle çap daha büyük önem taşımaktadır.

Restore edilecek dişin boyun çapına mümkün olduğunca yakın çapta implantlar tercih edilmelidir. Alt anterior bölgede çok dar çapta ve çok ince bir boyun kısmına sahip implantlar tercih edilirken, posterior bölgede geniş boyunlu ve büyük çaplı implantların, hem estetik, hem de fonksiyon açısından büyük önem taşıdığı gösterilmiştir.

Modern protetik diş tedavisinde sayısız alternatifler ve tedavi seçenekleri bulunmaktadır. Bir implant setinde, bu seçeneklere uygun zenginlikte protetik üst yapı parçaları bulunmalıdır.

Klinisyen tercihine göre vidalı veya simante türde restorasyonlara cevap verecek şekilde üst yapı seçenekleri sunan sistemler, implant seçiminde önemli rol oynayan bir faktördür.

1990?lı yıllardan günümüze kadar simante üst yapılar, vida ile tutuculuk sağlayan üst yapılara göre daha fazla kullanım alanı bulmuştur.

Ayrıca, protetik seçenekler yanında implant postlarının çeşitli dişeti kalınlıklarına ve interoklüzal mesafelere göre seçenekler sunması, yani çok çeşitli boylarda implant postlarına sahip olmasına da dikkat etmek gerekir.

En az on yıldır piyasada olan bir sistem olmalı ve en az 10 yıl daha piyasada kalacak mı?

Fiyat uygun olmalı.

 Firma ve çalışanları ile iyi ilişkiler kurulabilmeli.Firma çalışanlarının bilgi birikimi yeterli olmalı. Firmanın stok gücü yeterli olmalı.

Sistemi laboratuvar tanımalı.

 

Mini Dental implantlar

mini dental implant

Normal dental implantlardan çap olarak çok daha düşük çaplı implantlardır .

Mini Dental İmplant (MDI) sabit ve hareketli protezlerin geçici olarak stabilizasyonu amacıyla kullanılmaktadır ancak son yapılan çalışmalarda kalıcı implant olarak ve hareketli protezlerin daimi stabilizasyonu için başarılı sonuçlar verdiği de gösterilmiştir.

Lokal anestezi ie yapılır normal implantlar gibi mucoperiostal flep kaldırılmaz

Osteotomi yapılmayı gerektirmez,tek drille yerleştirilir

Immediyat fiksasyon = immediyat yükleme yapılabilir

Farklı restorasyon alternatifi sunar

Minimal cerrahi sayesinde kanama çok az olur, flep kaldırılmaz, dikiş gerekmez, işlem sonrası ağrı olmaz. Uygun fiyat avantajı vardır Overdenture uygulama yapılabilir İyileşme zamanı çok kısadır.

Detaylı Bilgi ve Randevu Talebiniz İçin