Hareketli Protezlere İmplant desteği

Hareketli Protezlere İmplant desteği

İmplant konusunda ilerlemeler yaşanmadan önce büyük diş eksikliklerinde parsiyel iskelet protezler ya da tam dişsizlik vakalarında total protez dediğimiz hareketli protez türlerini kullanıyorduk.

Takılıp çıkarılabilen bu hareketli protezler, hani şu dedelerimizin, ninelerimizin geceleri bir bardak suyun içine koydukları halk arasında damak ta denilen total, ya da kancalı protezler daha iyi bir alternatifin olmadığı dönemlerde çok fazla sayıda dişin eksik olduğu hastalarda aslında iyi bir alternatif sayılabilirdi. Ancak hareketli protezler hastaları bir çok yönde tatmin edebilse de beraberlerinde bir çok eksikliği de getirdiler. Bu da hastaları her zaman daha iyi alternatifler aramaya itmiştir.

Her ne kadar suni yapıştırıcılar kullanabilseler de bu protezler genellikle tükrüğün vizkoelastik özelliği nedeniyle ağızda kalırlar ve gün içinde tamamen problemsiz şekilde ağızda durmaları oldukça zordur. Kancalar gözükür çok estedik değillerdir.Hiç olamadık yerlerde bizi utandırabilirler, ayrıca her şekilde iyi bir performans sunamazlar. Total protezler sadece dokudan destek alır buda kemik kaybını çok hızlandırır.

Bu tarz sıkıntılar yaşamayacakları alternatifler aramaya itmektedir. Bunda da en iyi çözüm dental implatlar olarak karşımıza çıkmaktadır. İlave yapıştırıcılar gerektirmezler , neredeyse gerçek dişlerimizle kıyaslanabilecek ölçüde iyi bir fonksiyon sergilerler.

İmplant Destekli Hareketli Protezler

İdeal olarak her diş eksiliğine bir implant yapılması, yani eksik diş başına bir implant bilimsel olarak en iyi çözüm olarak kabul edilse de. Gerçekte birkaç implant uygun yapılmış bir protezle birlikte birçok diş eksikliğini rahatlıkla karşılayabilir. İmplantlar kullanılarak tamamen dişsiz ağızlara sabit protezler yapılabildiği gibi implantlardan destek alınarak yine hareketli protezler yapılabilir. Ama bunlar implantlardan destek aldıkları için olduk olmadık yerlerde ağızdan fırlamaları söz konusu olmayacaktır.

Hatta başka yazılarımızda ayrıntılı olarak değineceğimiz daha sofistike tekniklerde vardır mesela all-on-4 implant tekniği ile sadece 4 adet implant kullanılarak tamamen sabit protezler yapılmaktadır.

İmplant destekli hareketli protezlere ( overdenture ) kemiğin durumunu implantları kaç adet nereye hangi açıyla yerleştireceğimizde karar vereceğimiz hastanın ilgili bölgesinden çekilen dental tomografi ile başlıyoruz. Genelde alt için üst için 4 adet implant yeterli oluyor.

İmplant Destekli Hareketli Protezler

İmplantlar yerleştirildikten sonra 2-3 ay çene kemiği ile iyi bir ilişki kurması için bekleniyor. Sonra ölçü alınarak üst protez kısmı yapılıyor.

Yani sonuç olarak implant ve implant üstü protezler eski klasik protezlerimizi çöpe attıracak düzeyde gelişme kaydetmektedir, ama herkesin ağızı ve kemik durumu farklı olduğu için başkasına uygun olan bir alternatif size uymayabilir. Arzu ederseniz kliniğimizi ziyaret ederek Ankara da bizden implant destekli hareketli protezlerin fiyatları, hangi implantların kullanıldığı ve yapım aşamaları hakkında bizden ayrıntılı bilgi alabilirsiniz.

Detaylı Bilgi ve Randevu Talebiniz İçin