Diş Travmalarında Tedavi Seçenekleri

Diş Travmalarında Tedavi Seçenekleri

Hareketlilik, koşuşturmalar, spor faaliyetleri, oyunlar , yaramazlıklar bunların sonucunda da bazen düşme türlü türlü kazalar ve dişleri çarpma sonucu diş yaralanmaları ile sadece çocuklarda değil her yaşta bireylerde karşılaşıyoruz maalesef.

Bu tür düşme ya da çarpma sonucu ağız bölgesinde bir travma meydana geldiği zaman öncelikle çocuksa ailelerin ya da çevrede bulunanların panik yapmadan varsa toprak, taş v.b basitçe temizleyip kanamayı durdurmaları önemli bu temiz bir spanç, pamuk v.b maddelerle yaraya baskı uygulayarak olabilir. Kazalarda ilk yardımı uzun uzadıya anlatmayacağım konumuz diş. Sonuç ta kazalarda dişler her hangi bir zarar görmüşse kırık parçaları ya da dişi de alarak diş hekimine başvurmalıyız.

Eğer dişte çarpma sonucu kırıklık varsa bunlar kırığın boyutuna göre ön diş kompozit dolgular , postlar, pinler, kronlar ile tedavi edilebilir ama bazen de bu travma dişin ya da dişlerin tamamen kaybı ile de sonuçlanabilir.

Çocukta olsa yüz bölgesine aldıkları bir travma ya da düşme gibi herhangi bir nedenle dişlerinden bir ve ya bir kaçını kaybeden hastalar doğal olarak kısa süre içinde hem estetik hem de fonksiyon olarak eski dişlerine benzer ya da daha iyi görünümlü diş protezleriyle eksik diş bölgesini tedavi ettirmeyi amaçlarlar.

Günümüzde böyle istenmeyen kazayla karşılaşan çoğu hasta gerek kendi istekleriyle gerekse hekimlerinin önerileriyle dental yani diş implantlarına yönelmektedirler tabi büyüme gelişim tamamen bittiyse çocuklarda maalesef diş implantı yapmak mümkün değil.

Bu tür vakalarda hareketli protezler ya da sabit köprülerle karşılaştırıldığında dental implantlar dişin kaybolan hem kök kısmını hem de bizim kron dediğimiz gözüken kısmını tamamladıklarından ötürü eksik dişi çok daha başarılı olarak taklit ederler. İleride olacak kemik kaybının da önüne geçerler.

Dental implantlar titanyum yapısındadır ve çene cerrahı tarafından ağıza yerleştirilmelerinden aylar sonra kemikle aralarında kalıcı bir bağ oluşur. Bizim osteointegrasyon dediğimiz bu süreçle birlikte implant kemiğin bir parçasıymış gibi davranır. Artık birebir dişin kökünü de taklit edebilir. Bu sabit köprülerle implant arasındaki en önemli farktır çünkü bu sayede implant sadece dişin kronuna destek sağlamaz aynı zamanda çene kemiğine de yapıcı bir destek sağlar aksi durumda zamanla çene kemiği rezorbe olabilecek yani zamanla yok olacaktır.

Dental implantlar

Dental implantlar aynı zamanda hastalara çok daha etkili bir çiğneme fonksiyonu sağlarlar. Çene kemiği ile arada bir link kurduğundan ötürü çiğneme esnasında oluşacak kuvvetleri çene kemiğine başarılı bir şekilde iletebilirler. Dolayısıyla hastalar sanki kendi dişleriymiş gibi hiçbir şeyden ödün vermeden normal fonksiyonlarına devam edebilirler.

Sonuçta kaza sonucu oluşan diş kayıplarında önemli olan diş kayıplarını normale en yakın şekilde telafi edebilmektir bu da günümüzde en iyi dental implantlarla olmaktadır. Diş hekiminiz size implant konusunda daha ayrıntılı bilgi verecektir.

Detaylı Bilgi ve Randevu Talebiniz İçin